Brechtfestival 5 - 10 december 2019

 

Het festival.
Het  Brechtfestival Deventer is van 5-10 december 2019 in Deventer. Het is een 5 daagse culturele manifestatie met maatschappelijk geëngageerde podiumkunsten anno 2019.

Podiumkunsten zijn een maatschappelijke factor van belang geworden. Kunstenaars drukken steeds meer hun stempel op het publieke debat over discriminatie, ontheemding en integratie, identiteit, ongelijkheid van inkomen en uitputting van mens en natuur. De toenemende belangstelling voor de maatschappijkritische kunsten zie je ook in het thema van het Nederlands Theater Festival september 2019 en de Boekenweek maart 2020:‘Rebellen en dwarsdenkers'.

Het festival is een manifestatie van vrijdenkers en dwarsliggers, die - geheel indachtig Bertolt Brecht - niet alleen de kunsten, maar ook de wereld willen veranderen. Zij zijn niet alleen kritisch op het bestaande, zij visualiseren ook hun wereld van straks.
Het thema is: strijd en vooruitgang. Het festival sluit aan op de Internationale Dag van de Rechten van de Mens (10 december)

De organisatie is in handen van de Stichting Met Man en Muis.
De Stichting organiseert het Brechtfestival nu voor de 7-de keer en onderhoudt een netwerk met theatermakers, musici, verenigingen en productiehuizen, die bezig zijn met maatschappelijke en politieke thema's.

Bertolt Brecht.
Bertolt Brecht (1889-1956) hoort bij de meest gespeelde theatermakers aller tijden en is één van de eerste podiumkunstenaars, die zich met politiek bezig hield.
Hij begon zijn carrière als protestzanger in kroegen en op markten, was actief betrokken bij de arbeidersbeweging en keerde zich tegen het fascisme en het militarisme van Hitler-Duitsland. Brecht is de grondlegger van het Europese Muziektheater. Zijn meest bekende werk heeft hij samen met de componisten Kurt Weill en Hanns Eisler gemaakt.

Het Brechtfestival gaat voor hoogtepunten van maatschappelijk geëngageerde podiumkunsten in 2019, Stimuleert de kunstbeoefening door werkplaatsen, productiehuizen theaterscholen, koren, theatergroepen en singer-songwriters, die bezig zijn met maatschappelijke thema's en gaat voor actualisering van de culturele nalatenschap van Bertolt Brecht, Kurt Weill en Hanns Eisler.

Programma van het festival 5-10 december 2019:
Onder meer:
* Theatergroep Jan Vos en het Noord Nederlands Toneel met ‘Gas' (6/12/2019 Schouwburg).

* Muziektheater De Kift (6/12/2019 Schouwburg).

* Mounier Samuel met ‘En toen schiep God Mounier' (10/12/2019 Bouwkunde).

* Theatergroep Matrose over ‘Strijd om de Zuiderzee'. (6/12/2019 Het Vlier).

* Yora Rienstra met ‘Up' (7/12/2019 Schouwburg).

* Hanneke Evink met Vrouwenliederen van Hanns Eisler (7/12/2019 EH Centrum).

* Amy Egbers met liederen van Kurt Weill (7/12/2019 EH Centrum).

* Jan Terlouw Junior en andere singer-songwriters over opgebrand en uitgeput (7/12/2019 EH Centrum).

* Verteltheater Kees Posthumus met Bijbelverhalen en Mensenrechten (8/12/2019 EH Centrum).

* Festival-projectkoor ‘Drie Stuivers' van de muziekwerkplaats Deiman en Gerritsen.

* Regenboogmiddag met flashmobs over strijd voor pluriformiteit en veelkleurigheid (8/12/2019 Schouwburg).    2x_3_stuks.jpg

 

 

Logo's van deze externe financiers:
strook_logos.png