Samenvatting terugblik Brechtfestival 7 - 10 december 2017

 

Het vijfde Brechtfestival Deventer, een 4-daagse manifestatie van vrijdenkers en dwarsdenkers in podiumkunsten en literatuur in de Deventer binnenstad: de Schouwburg, de Bibliotheek, het Etty Hillesum Centrum/De Synagoge, Het Burgerweeshuis en Theater Bouwkunde. Er was goede samenwerking met Deventer theaters, voortgezet onderwijs, en subsidiegevers.

Het festival verbindt de podiumkunsten aan hot items van 2017: klimaatverandering, gender-emancipatie, racisme, koloniale verleden, oorlogsvluchtelingen en - vooral - migratie. De Internationale Dag van de Rechten van de Mens (10 december 2018) was een onderdeel van de 4 dagen. Hoofdthema's waren: Opvang en integratie van vluchtelingen en Mensenrechten in Indonesië

 

Duitse theatermaker, dichter/zanger Bertolt Brecht was vrijdenker en dwarsdenker en één van de belangrijkste vernieuwers van de podiumkunsten. Hij deed dat voor de onderklasse en om de samenleving humaner en rechtvaardiger te maken. Dat is nog steeds actueel: ‘Omarm de diversiteit, overbrug tegenstellingen!' Alle mensen, hoe verschillend ook, hebben in een democratie een stem die meetelt.

 

Door workshops, lezingen, nieuwe producties en open repetities deelden het publiek en de deelnemers in het werk en het gedachtegoed van Brecht en in het maatschappijkritische theater anno 2017 in Nederland.

 

Ondanks grote sneeuwval, hebben ruim 2300 mensen deelgenomen dan wel bezocht. Een enkele voorstelling is daardoor uitgesteld naar 2018. Andere voorstellingen zullen nog een spin off hebben in 2018.

 

*  23 februari 20:00 uur Singersongwritersavond, Grote Poot 10, Deventer.

*  Hanneke Evink, Juul Beerda: Mauthausenliederen eind april

*   De musical ‘De vlucht van joodse componisten uit Berlijn naar Amerika' van de Werkplaats Deiman en Gerritsen (periode eind april langs synagogen)

*  Het programma ‘Vrouwenliederen' van Hanneke Evink en Juul Beerda.

*   De eenakter ‘De Joodse Vrouw' (tzt, thema: marginalisering en vervolging van de joden).

*   Het programma ‘God houdt niet van vrouwen' van Marjo Dames en Keklik Yucel (tzt).

*   In 2018 wordt geen Brechtfestival georganiseerd. Deventer Schouwburg brengt in de tweede week van december 2018 maatschappelijk geëngageerd programma

*   Nog niet bekend of in 2019 een 6e Brechtfestival wordt georganiseerd. Vragen en opmerkingen daarover zijn welkom: This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it

 
 

 

 

 

 

 

 


2x_3_stuks.jpg

 

 

Logo's van deze externe financiers:
strook_logos.png